امروز : دوشنبه 06 تیر 1401
در انتخاب مصالح یک بنا، جغرافیا به عنوان عاملی محسوب می شود که حتما می بایست آن را مد نظر قرار داد. امروزه مشاهده می کنیم که بتن و فولاد به عنوان مصالح اصلی ساختمان محسوب می شوند که استفاده از سیمان و گچ و آجر را نیز به دنبال دارند. اما در گذشته دسترسی به این مصالح به آسانی آن چه که امروز مشاهده می کنیم نبود، مصالحی هم چون خاک، گل، چوب، و کاه همیشه در دسترس مردم قرار داشته است و استفاده از آن نیز هزینه ی بسیار ناچیزی را در پی دارد. حتما شما نیز دیوارهای کاهگلی منازل پدربزرگ و مادربزرگ خود را به یاد دارید، هنگامی که در تابستان آب به این کاهگل ها می رسید می شد بوی طراوت و زندگی را اشتسمام نمود. در این قسمت توضیحی راجه به کاهگل و ویژگی های آن ارائه خواهیم داد.
کاهگل ملاتی است که دارای سه نوع ماده می باشد: آب، خاک و کاه. دسترسی به این سه نوع ماده کاملا آسان است و هزینه ی زیادی را نیز به همراه ندارد. ساختن ملات آن نیز مهارت خاصی ندارد و هر شخصی می تواند به راحتی آن را تهیه کند و به عنوان مثال برای دیوار کشی باغ خود از آن استفاده کند. بهتر است در این ملات از خاک رس استفاده شود(چون چسبندگی مناسبی دارد) و کاه نیز از گندم به دست می آید که پس از خشک کردن گندم درو شده می توان آن را استفاده نمود که بسار ارزان است. ابتدا شما می بایست قبل از اضافه کردن آب به خوبی خاک را با کاه مخلوط نمایید و آن را به شکل تبه درآورید و سپس وسط آن را خالی کنید و آرام آرام آب را به آن اضافه کنید و همانند ملات سیمانی آن را مخلوط کنید تا خمیر کاهگل حاصل شود. آن چه که در ساخت کاهگل اهمیت دارد نسبت ترکیب این سه است. وجود کاه در این ملات موجب می شود تا ملات پس از خشک شدن ترک نخورد و بنابراین مقاومت کششی نسبی مناسبی را به دست آورد که این موضوع برای ساخت دیوار اهمیت زیادی دارد، بنابراین اطمینان حاصل کنید که برای دیوار کاهگلی از کاه کافی استفاده می نمایید. هم چنین وجود کاه زیاد نیز موجب می شود تا آب به طور یکنواخت در خاک روان نشود و مخلوط همگن مناسبی به دست نیاید، معمولا برای ملات پشت بام ها از کاه کم تری استفاده می شود تا آب باران بتواند ملات را محکم تر کند.
حال شما می توانید دیواری بسازید ز جنس طبیعت و با پاشیدن آب بر روی آن بوی طراوت و زندگی را استشمام کنید بدون این که هزینه ی زیادی را متحمل شده باشید.