امروز : چهارشنبه 08 بهمن 1399
عملیات مربوط به پرداخت سطح بتن با 3 هدف می تواند صورت بپذیرد:
1. افزایش مقاومت سایشی 2. کاهش نفوذپذیری 3. تراز کردن سطح بتن
مراحل پرداخت سطح بتن شامل موارد زیر می شود:
1. شمشه یا تراز کردن: این مرحله با هدف تراز شدن سطح بتن برای ارتفاع مورد نظر است؛ بدین منظور حرکت شمشه به سمت جلو موجب تراز شدن پستی ها و بلندی های سطح بتن می شود.
2. تی کشی: این مرحله با هدف حذف لبه های باقی مانده از شمشه کاری و پرکردن منافذ سطح بتن صورت می پذیرد. بدین منظور از ابزار ماله کشی با ماله ی دسته بلند یا کوتاه و با حرکت به سمت جلو و عقب استفاده می شود.
3. ماله کشی: این مرحله با هدف حذف ناهمواری ها و تراکم سطح بتن رخ می دهد. بدین منظور از ابزار ماله کشی به صورت دستی و مکانیکی بهره برده می شود که حرکت آن به صورت اره ای یا قوسی است.
4. پرداخت نهایی: این مرحله با هدف ایجاد یک سطح صاف و متراکم نمودن سطح بتن است. بدین منظور از ابزاری مشابه ابزار ماله کشی استفاده می شود که جنس آن از فولاد است.
نکات قابل توجه:
- جنس ابزار پرداخت سطح بتن می تواند چوبی، فولاد آلیاژی یا آلیاژ منیزیمی باشد. جنس چوبی برای حرکت دادن سیمان و ماسه ی ریز و درشت مناسب است؛ جنس فولادی نیز برای حرکت سیمان و ماسه ی ریز مناسب می باشد. بنابراین برای بتن های چسبنده هم چون بتن حاوی فوق روان کننده و پزولان، نبایست از ابزار چوبی استفاده شود زیرا موجب کنده شدن سطح بتن می شود.
- چنانچه در حین عملیات پرداخت سطح بتن، آب انداختن ببتن مشاهده گردید باید عملیات پرداخت متوقف گردد و اجازه داده شود تا آب حاصل از آب انداختن تبخیر شود(در این حالت، در صورتی که تبخیر آب زمان بر باشد می توان از دستگاه مکش استفاده نمود و پخش کردن سیمان بر روی سطح به هیچ عنوان مجاز نیست)
- تکرار شدن پرداخت نهایی بتن موجب افزایش مقاومت سایشی می شود و مقاومت سطح بتن در مقابل لیز خوردن کم تر می شود.
کد نویسنده: A1
منبع: مبحث 9 مقررات ملی ساختمان(صفحات 66، 67 و 68)