امروز : سه شنبه 27 اردیبهشت 1401
در این مطلب قصد داریم تا به سادگی به این سوال پاسخ دهیم: لنگر خمشی(bending moment) چیست؟ لنگر خمشی به صورت نیرو ضرب در طول محاسبه می شود و واحد آن نیوتون متر(N.m) یا کیلو نیوتون متر(KN.m) است. اگر ساده تر بخواهیم بیان کنیم، لنگر خمشی نیرویی است که که باعث می شود چیزی(مثلا تیر) خم شود.
به علت این که درک این موضوع ساده به نظر نمی رسد مثالی عینی را بیان خواهیم کرد:
یک خط کش پلاستیکی را در نظر بگیرید، این خط کش را طوری روی یک میز قرار می دهیم که یک سر آن از روی میز آویزان باشد و سر دیگر روی میز قرار داشته باشد و با وسیله ای روی آن محکم شده باشد، حال نیرویی را به سر آویزان خط کش وارد می کنیم.، در این حالت خط کش در سری که نیرو به آن وارد شده باشد بیش ترین اثر لنگر خمشی را تجربه می نماید.
برای محاسبه ی لنگر خمشی از یک نقطه ی مشخص کافی است اندازه (بزرگی) نیروی وارد شده را در فاصله ی این نیرو تا نقطه ی مورد نظر ضرب کنیم. این موضوع را با مثال خود ساده تر بیان خواهیم کرد:
در مثال بالا، لنگر خمشی در نقطه ی A به سادگی و با ضرب نیروی اعمالی در فاصله به دست می آید. بنابراین نیروی خمشی در نقطه ی A برابر خواهد بود با:
0.2 ضرب در 10 که برابر می شود با 2 نیوتون متر (2 Nm)
لازم به ذکر است که دو نوع لنگر خمشی داریم:
1. لنگر خمشی مثبت: در این نوع لنگر، قسمت بالای تار خنشی در عضو(تیر) دجار فشار و قسمت پایینی دچار کشش می شود و شکل تیر هم چون فنجان می شود.(sagging bending)
2. لنگر خمشی منفی: در این نوع لنگر، قسمت بالای تار خنشی در عضو(تیر) دجار کشش و قسمت پایینی دچار فشار می شود و شکل تیر هم چون کوهان می شود.(Hogging bending)
هم چنین می بایست خاطرنشان کرد که در طراحی تیرها دانستن میزان لنگر خمشی در نقاط مختلف تیر فوق العاده حائز اهمیت است و با رسم دیاگرام نیروی خمشی می توان نوع و مقدار لنگر خمشی در نقاط مختلف تیر را بدست آورد.
کد مترجم: T1
منبع: ترجمه از bendingmomentdiagram.com و civilengineer.webinfolist.com
مطلب مرتبط:
رسم دیاگرام نیروی برشی و لنگر خمشی