امروز : یکشنبه 29 فروردین 1400
سرنوشت آب حاصل از بارش باران به سه حالت پدیدار می شود:
1. رواناب سطحی
2. نفوذ به آب زیرزمینی
3. تبخیر و تعرق
متاسفانه بیش تر نزولات جوی در بسیاری از کشورها تبخیر می شوند و ما نتوانسته ایم از این بارش ها بهره وری مناسب را داشته باشیم. با این وجود می توان با اتخاذ تدابیری حجم بیش تری از آب باران را جمع آوری نمود و از آن برای مصارف کشاورزی، صنعتی، خانگی و آب شرب استفاده نمود. هدایت آب حاصل از باران را می توان به 2 صورت انجام داد:
1. هدایت آب سطحی به یک منطقه ی متمرکز: می توان با ایجاد یک سیستم یکپارچه ی منطقه ای، شهری، و یا حتی کشوری آب روان شده ی نزولات جوی را با تعریف یک مکانیزم مشخص به نقطه ای خاص هم چون دریاچه و یا پشت سد انتقال داد و این حجم گسترده ی آب را در آن جا برای استفاده های آتی ذخیره نمود. بدین منظور می بایست در سیستم مورد نظر میزان نفوذ پذیری سطح زمین به حداقل برسد و شیب مناسبی برای عبور آب به آبراه های تعریف شده فراهم شود تا رواناب حاصل با استفاده از آبراه های متعددی که وجود دارند خود را به منطقه ی مورد نظر(دریاچه یا پشت سد) برسانند تا آب در آن جا ذخیره شود و به راحتی این منبع عظیم در اثر عدم مدیریت صحیح تبخیر نشود. شاید برای شما جالب باشد که بدانید در کشور استرالیا در بسیاری از خانه ها سیستم سقف شیب دار و شیروانی به گونه ای تعبیه می شود که کل آب باران از طریق ناودانی به تانکر آب منازل منتقل می شود و خانه هایی که طبق چنین مکانیزمی طراحی شود از سوی شهرداری ها برچسب انرژی مثبتی را دریافت می نمایند.
2. هدایت آب به لایه های آب زیرزمینی: آب زیرزمینی به آبی اطلاق می شود که در لایه های آبدار و اشباع زیر زمین جمع شده اند. طبق آمار منتشر شده، بخش اعظمی از مصرف آب شرب در جهان از آب های زیر زمینی حاصل می شود.
لایه هایی از زمین که ظرفیت بالایی برای جذب، ذخیره و انتقال آب دارند را آبخوان می نامند. آب ذخیره شده در این لایه ها را می توان از طریق حفر چاه، قنات و چشمه برداشت نمود. نکته ی مهم در این زمینه این است که در سال های اخیر میزان برداشت از آب های زیرزمینی نسبت به میزان تغذیه ی این آب ها بیش تر شده است و این باعث پایین رفتن سطح آب های زیرزمینی و حتی خشک شدن آن در برخی از مناطق شده است.
بنابراین لازم است که ما با مطالعه ی دقیق آبخوان ها و لایه های زمین بخش هایی را که مستعد ذخیره سازی آب برای آب های زیر زمینی هستند شناسایی کنیم و آب حاصل از باران را طبق تعریف مکانیزمی به آن لایه ها برای استفاده های آتی هدایت نماییم. چنین مطالعه ای می تواند شامل شناسایی جنس و اندازه ی دانه های خاک، میزان تراکم، میزان تخلخل و ... بشود.
- کد نویسنده در سایت خبری، خدماتی کلیدواژه های عمران: A1